Hvordan det ser ud i dag...

April 2020

De kølige nætter er nu så småt holdt op med at drille og dagstemperaturerne er også kommet op over godt 10 grader. Den lune vinter har virkelig bevirket at de afgrøder bierne skulle til at være klar til og igang med at føde på allerede er foran. Det bliver spændende at se, hvordan det både påvirker bierne, honningudbyttet og udbyttet især hos rapsdyrkerne. 

Jeg har nu fået installeret i alt 4 bigårde (Planen var 5, men der kom et hegn og en ny nabo i vejen - det kan dog være at der ændres mening senere!) fordelt på to i Hellerup (en på Gardes allé og en på Hambros allé) og to i Hillerød (på min arbejdsplads Fujifilm Diosynth Biotechnologies (FDBD) og på Pharmakon). Jeg har i alt 10 familier, hvoraf 7 er i opstablingsstader og 3 er trugstader (Pharmakon ville gerne have trugstader for udseendets skyld). Bigården på FDBD består af de tre familier jeg havde i sommerhuset i Drøsselbjerg. Jeg har besluttet at jeg ikke længere vil have bier der, da der efter raps og hvidtjørn ikke er meget andet føde til dem samt at jeg ikke vil være afhængig af bier i weekenden osse. De blev synet inden flytning og det vitser sig at en af familierne havdemistet dronningen - bierne herfra vil blive lukket sammen med enten to af de andre eller en af de nye jeg har fra Nørå (fætter Lars). Bierne i de 3 andre bigårde er alle bier der blev hentet i Nørå og er familier der trak på lyng sidste sommer. De har alle gule dronninger (2017), så der skal laves aflæggere og dronninger således der kan komme nye dronninger i alle 10 familier. Der er allerede bestilt dronningerceller til aflæggere i juni. Det har jeg ikke prøvet før, så der bliver læst grundigt på lektien og spørgsmålene går i en lind strøm til fætter Lars som står bi som min mentor - uvurderlig støtte.

MARTS 2020

Så er vi kommet igennem vinteren (den mest våde og varme vinter i mands minde) og alle tre familier har overlevet. I februar lettede jeg forsigtigt låget og gav dem hver en madpakke (2,5kg Apifonda foderdej) for at sikre de ikke løber tør for foder. Lørdag d. 14. marts 2020 var en solrig og stille dag med en temperatur på omkring 10 grader, så der var en god grund til at lave forårseftersyn. Der blev renset bunde, lagt nye varroabunde og kigget efter foderdejsbeholdning - de havde ikke spist ret meget, hvilket betyder de har haft nok på tavlerne. Med det gode vejr var de alle ud at flyve, tømme tarme og hente pollen. Alle tre familier havde en del døde bier på bunden - årsagen ukendt - kan skyldes den varme fugtige vinter. De bier der var ude at flyve og dem der var på tavlerne så sunde ude, så pt. har jeg ingen bekymring. Nu er det blot at vente til det bliver lunt nok til at tavlerne kan tages op og blive inspiceret samt få et kig efter dronningen og deres generelle helbredstilstand.

SEPTEMBER 2019

På nuværende tidspunkt har bigården eksisteret i et halvt års tid og der har været høstet honning to gange fra de tre stader. Den første høst var fortrinsvis trukket på raps og gav samlet knap 60kg. Anden høst var fortrinsvis trukket på blomster i og omkring sommerhuset og gav samlet knap 30kg.


De tre familier artede sig fint fra starten med masser af yngel og bier. Min store udfordring var håndtering af udvidelserne som familierne blev større. Her var nok den første store fejl på listen af fejl/læring. Den fejl gentages aldrig igen. Min anden store udfordring var desværre tabet af en dronning i en af familierne som der blev reageret på for sent. Den familie havde det lidt hårdt indtil den fik en ny. Heldigvis ser det ud til de nok skal klare den og blive klar til næste sommers honningtræk. For at sikre jeg ikke går ned på familier hen over vinteren har jeg med stor hjælp fra min fætter, fået lavet to aflægger familier. De står placeret hos en venlig lokal landmand, som har lånt mig et passende hjørne af et hegn. Desværre gik den ene af de to nye dronninger til, hvorfor jeg fik overført nogle æg fra en af de andre familier således de selv kunne lave en dronning. Hende har jeg ikke endnu identificeret, men håber på at hun i disse varme dage bliver parret og klar til æglægning. Livet på landet for bier synes at være lidt hårdt, da mængden af blomster og dermed føde er yderst minimal efter afblomstring af rapsen og hvidtjørnen. Der er godt nok en del hvidkløvermarker, men de er alt for langt væk fra min bigård. Derfor har jeg allerede begyndt at fodre dem således de har noget at leve af.